Ingen produkt  
Till Kassan  

Bakknä

Hästens bakknä är en relativt stabil led med kraftiga sidoligament och en stötdämpande menisk. Den svaga biten tycker vi är i de tre patellaligamenten som håller knäskålen på plats. Dessa får ibland bära upp hela nedsslagsstöten och det är inte konstigt att de blir ansträngda. Det är förunderligt att de håller överhuvudtaget.

Ett ansträngt patellaligament känns bredare. Jämför vänster med höger. Ledkapsel kan vara mer fylld. Hålet mellan patellaligamenten känns då som en vattenfylld ballong. Man kan aldrig känna ömhet i ett patellaligament. De är så hårt spända att de uppfattas som om de vore ben. Ömhet kan man få fram vid böjprov: Lyft upp benet, ta tag i hasspetsen och använd skenbenet som en hävstångsarm. Rör benet utåt och inåt. När du spänner det ansträngda patellaligamentet så reagerar hästen med smärta.

Spring med hästen och titta på den framifrån. I långsamt trav så landar det onda benet nära mittlinjen. D.v.s mellan framben. Sett från sidan kortar hästen baksteget. 

Patellaligamenten är ytliga och därför tacksamma att behandla med t.ex. Gröngröt. Glöm inte att samtidigt släppa på spänningarna i ryggen. 

Smörj Gröngröt gärna före träning, syftet är att öka blodcikulationen så hästen kan värma ur lite snabbare. Bästa hjälpen till svaga bakknän är att stärka bakdelens muskulatur. 

(Bilden visar de tre patellaligamenten på vänster bakben sett framifrån.)