Ingen produkt  
Till Kassan  

Ryggömhet

Hästens rygg består av tre delar:

  1. bröstrygg
  2. ländrygg
  3. korsrygg

Bröstryggen är fixerad av revben och rör sig nästan inte alls. Korsryggen utgörs av korsbenet. Den del som rör sig är ländryggen som består av sex ländkotor.

Det finns en lång kedja av böjmuskler på bakbenet som driver hästen framåt. De börjar i ryggen och slutar i hovbenet. I travsteget när hästen skjuter ifrån med vänster bak så dras ländkotorna åt vänster i nästa steg dras de åt höger. En fungerande balans. 

Om hästen får ont i ett bakben så spänner den böjmusklaturen för att lindra smärtan vid belastning. Det gör att ländkotorna blir förskjutna åt det håll där skadan sitter. Ligamenten mellan ländkotorna blir försnävade vilket ger en sämre blodcirkulation till det onda benet. 

Vid ryggskada får man ett svagare bakben. Hästen "drar" benet och orkar inte bära upp sig utan sjunker ner på kotan. Man känner en ömmande ryggmuskulatur på den skadade sidan. Det går t.o.m. att få en uppfattning om var skadan sitter. 2:a och 3:e ländkotan - bakknä, 4:e - has, 5:e och 6:e - foten d.v.s kota, hov, senor och gaffelband m.m.

Om hästen har en dubbelsidig bakbenshälta så förkortar den baksteget genom att sänka korset. Vi får då en försnävning av 6:e ländkotans ligament (djup L6:a) som ger en karprygg.

För att komma tillrätta med dessa problem måste man naturligtvis bota orsaken. Bakknä, kota, gaffelband o.s.v. Om man inte löser ryggproblemen så återkommer ofta skadan p.g.a av den försämrade cirkulationen i benet.

Slappolja är en värmande och djupgående massageolja vi tagit fram för spända ryggar.